Dogue de Bordeaux : nu er han 18 måneder gammel


Vores store hund er blevet 18 måneder. Hunderacen Dogue de Bordeaux er absolut ikke et valg vi har fortrudt og med denne artikel gør vi status efter de første 18 måneder.

Vi gør ligeledes jf regler om blog opmærksom på at der i denne artikel er (Annonce indhold)

Verdens bedste hund : vores store mastiff

Der bliver tit skrevet om hunderacer og hvilken hunde der er gode som familie hund og eventuelle service fag. Der er ingen tvivl om en Dogue de Bordeaux måske ikke er verdens klogeste hund. Det kan vi nok godt skrive under på men der er ingen tvivl om vores hund på mange måder er en fantastisk familie hund. I vores familie kalder vi ham Verdens bedste hund.

Nu er vi jo langt fra eksperter men efter 18 måneder med en Fransk mastiff må man sige listen med positive ting er rigtig lang. Der er selvfølgelig også negative ting men det er absolut til at leve med. Det er f.eks hvor meget hunderacen savler, det kom lidt bag på os, men omvendt er det en meget lille pris at betale med alt den kærlighed der kommer med i købet.

Dogue de Bordeaux : en rigtig familie hund

Vi er en familie med 2 voksne og 3 børn i flere aldre. Vi har en lille pige på 7 og så har vi en stor teenager som går tur med hunden på daglig basis. Vi var meget spændte på hvordan det ville gå med sådan en stor hund i hjemmet samtidig med vi havde små børn.

Det er gået hel fantastisk og Cozmo som hunden hedder er virkelig en familie hund. Han elsker at lege og passer på alle i familien men vi har også sørget for fra starten virkelig at fylde hunden med kærlighed så han føler det her er hans hjem og det her er hans flok.

Vi vidste også godt fra starten at hvis han blev opdraget forkert eller for dårligt er det en meget dårlig ide med så stor og stærk en hund i et hjem med små børn og hvor der kommer mange mennesker på besøg. Alle skal føle sig trygge her, alle vores gæster, vores børn og selvfølgelig også hunden.

Faste rammer omkring vores franske mastiff

Vi var godt forberedt fra starten da vi fik vores lille hvalp hjem. Vi havde snakket det meget igennem med vores 3 børn hvad disse rammer var. Det var et stort ønske fra især børene at få hund og derfor mente vi også at de skulle involveres så meget som muligt og være klar over rammer omkring hunden.

På denne måde blev det ikke fars hund, eller mors hund. Det er blevet hele familiens hund og man kan mærke på hunden at den virkelig passer på alle og elsker den opmærksomhed der er omkring den. F.eks er der legetid hver dag efter skole hvor hvor pigerne leger med hunden i haven. Hertil går den største teenager med hunden hver dag efter skole. Der er mange gode faste rutiner omkring hunden og den stortrives.

Børnene er med i alle processer, herunder hvem der leger med hunden, nusser hunden, giver hunden sin hundemad og sørger for hunden altid har nok vand i hundeskålen. Vi kan også mærke på børnene at det ansvar har løftet og udviklet vores dem og de tager virkelig ansvaret seriøst.

Hunden blev renlig efter 5 måneder

Det tog sin tid at blive helt renlig, måske lidt længere end vi havde håbet på. Det skal lige siges at meget af tiden gik det godt og efter 3 måneder var det nok mere uheld men stadigvæk en proces. Nu her efter 18 måneder er det slet ikke noget problem. Hunden kan holde sig rigtig længe og har aldrig rigtig travlt med at komme ud i haven.

Hunden kender rutinen, han ved han skal ud og gå hver dag efter skole og det er lidt som om han kender den rytme og er vant til den. Desuden er hunden også tit i forskellige hundeskove både på hverdage og i weekender så vi har ingen problematikker med hunden er for længe alene hjemme på noget tidspunkt.

Ødelægger hunden noget når den er alene hjemme

Vi var spændte på dette fordi vi havde set filmen Turner og hund hvor hunderacen stort set ødelægger hele Tom Hanks hjem. Selvfølgelig er det iscenesat men alligevel er en Dogue de Boreaux så stor at den sagtens kan bide hjemmet bidt over hvis den får lyst til det.

Vi må bare med glæde konstatere, vores Dogue de Bordeaux ødelægger ingenting. I hele processen under 18 måneder har den ødelagt et par sko undervejs og så ellers bider den faktisk ikke i noget. Det er vigtigt at understrege at vi hele tiden har sørget for legetøj til hunden og at den altid har noget den kan tygge i og det virker så meget efter hensigten.

Han har også sine tøjdyr han leger med og i det hele taget har vi en stimuleret hund som virker glad og derfor passer på hjemmet.

Vores Dogue de Bordeaux er en drillepind

Nu skal vi selvfølgelig passe på med at gøre vores hund bedre end den er fordi den kan godt drille os. Den har lige siden hvalpestadie elsket at lege og løbe rundt med noget i munden. Det betyder at hvis man glemmer sine sokker på gulvet så kan man risikere hunden er løbet med dem.

Det er ikke ensbetydende med at hunden bider hul på noget, han er godt klar over det ikke skal ødelægges men hvis han ser en sok på gulvet tænker han : Ahhh skal vi lege 🙂 så kan han godt tage sokken i munden og gå et par meter væk og dreje hovedet og opfordre til leg. Det er ikke værre end man kalder ham til sig og så stopper han.

Men hunden elsker at lege og han henter tit og ofte et af sine tøjdyr og render rundt og kaster det op i luften og opfordre til sjov. Når han er rigtig glad kommer han med sit tøjdyr og lægger det i skødet på os og så sidder han og venter på det bliver kaster væk så han kan hente det igen.

Vores Dogue de Boreaux savler hel vildt

Det er ingen underdrivelse at hunderacen savler. Hvis du derfor forventer et hjem der står fuldstændig rent og pænt med en Fransk Mastiff i huset så bliver du nok overrasket. I hvert fald skal du forvente at støvsuge og gøre rigtig meget rent.

Vores hund savler bare ekstremt meget. Til dette har vi sørget for der er håndklæder forskellige steder så vi kan tørre ham af jævneligt. Det er bare efter vores mening naivt at tro hjemmet står super flot hele tiden med sådan en kæmpe hund i huset.

Det er måske på listen over det mest irriterende ved sådan en stor hund. Men så er listen med gode ting virkelig lang og vi har tit haft grineflip med børnene når hunden kom savlende ind i stuen og spurgte hvem der ville lege med hans legetøjs bold.

Dogue de Bordeaux : han er virkelig en god vagthund

Vi havde snakket med forskellige hundeejere om hunderacen og ligeledes læst på lektien omkring denne hund. Det primære var først og fremmest at han var god ved børn og i det hele taget var god som familie hund. Dette ønske har han opfyldt mere end forventet. Omvendt tror jeg også det har stor betydning at vi har opdraget ham som vi har og han har på ingen måde grund til at opføre sig aggressivt på noget tidspunkt og vi har ikke oplevet det.

Dog kan vi mærke på ham at han er meget beskyttende, herunder er han især meget beskyttende når han er hjemme. Det betyder ikke han render rundt og gør, for vi vil ikke have en hund der gør. Det er voldsomt irriterende for os og vi vil ikke genere vores naboer. Omvendt skal hunden selvfølgelig gø hvis han mener han skal varsle os og for at markere “her vogter jeg”

Det er super vigtigt for os at alle gæster og mennesker som besøger os hilser på Cozmo som noget af det første når de ankommer til vores hjem. Det er simpelthen så vigtigt at hunden ikke er i tvivl om her er en gæst. Derfor kommer der ingen på besøg uden vi sørger for hunden har sagt hej og vores gæster ligeledes føler sig trygge og velkommen i hjemmet.

Når det så er sagt er han ekstra på vagt når det er mørkt og nat. Han sover også gerne på skift ved børnenes værelser og tumler lidt rundt i huset. Han snorker voldsomt højt men det er en lyd alle har vænnet sig til og den har sjovt nok skabt en slags tryghed i huset for børnene.

Vores Franske Mastiff elsker at lege med andre hunde

Lige fra starten da vi fik vores daværende meget lille Dogue de Bordeaux gik vi målrettet efter at lege med andre hunde. Det betyder naturligvis ikke vi går på hundemarken med 10 hunde ad gangen. Dog mødtes vi med andre som havde hund en ad gangen i et fornuftigt tempo således at vores hund stille og roligt kunne føle sig tryg i det.

Sidenhen har vi hyppige besøg i forskellige hundeskove og vores hund stortrives stort set med alle hunde. Det første vores hund gør er tit og ofte at hilse på de andre mennesker der er med i hundeskoven og så leger hundene sammen. Vi har ganske få gange “desværre” stødt på aggressive hunde hvor ejerne ikke rigtig kan kalde deres hunde til sig. Der vælger vi konsekvent altid at trække os hurtigt og forlade arealet. Vi har på ingen måde interesse i at vores hund uanset størrelse skal slås med andre hunde eller få smag for det.

Vores franske mastiff elsker at være i hundeskoven. Han har efterhånden fået rigtig mange venner i hundeskoven og vi har selv fået mange venskabelige relationer.

Dertil udveksler vi masser af erfaring omkring vores hunde når vi er ude blandt andre hundeejere. Det er tit og ofte her man får de gode tips og ideer.

Vores hund får brændt en masse energi af når han er ude og lege. Det er tydeligt han er så tilfreds og glad når han kommer hjem. Så kan han til gengæld også sove i rigtig mange timer uden problemer.

Selv om han sover vågner han prompte hvis han skal agere vagthund. Det er et imponerende instinkt hos hunden og et som gør man sover trygt om natten.

Vi får gode relationer med andre hundeejere i hundeskoven

Vi har fået igennem det sidste års tid mange gode bekendtskaber via hundeskoven. Tit og ofte kommer de samme mennesker i hundeskoven og som man snakker sammen aftaler man tit at mødes på faste tidspunkter og udvalgte dage. Det resultere faktisk i rigtig gode relationer med andre hundeejere lokalt. Dertil udveksler man også erfaringer med hundene og deler en masse nyttige viden.

Det gør det også på mange måder socialt at hundene kender hinanden samt deres ejere og det er tydeligt at mærke på hundene når de mødes med deres faste relationer.

Mange hundeskove og lignende områder har tit og ofte facebook grupper hvor man aftaler at mødes på udvalgte tidspunkter. Den slags fælleskab gør også at man tager mere ejerskab over hundeskovene og holder områderne pæne og ikke mindst ryder pænt op efter sig selv.

Hvem passer vores hund når vi er ude

Det var en ting vi var forberedt på inden vi fik vores hund. Jeg har tidligere haft en Cockerspaniel og der er altså stor forskel på størrelsen med sådan 2 hunde. En cockerspaniel kan du godt få passet flere steder men en Dogue de Bordeaux er lidt svære at få passet i andre folks hjem.

Vi sørgede derfor allerede inden vi fik hunden at tage en samtale med vores omgivelser. Vi har familie og venner som elsker vores hund og når de passer ham foregår det hjemme i vores hus i hundens hjemmelige omgivelser.

Det er nemmere for alle partner og rent praktisk skal der ikke tages hensyn til noget i boligen. Forhold og indhegning på vores grund har også taget hensyn at der render en kæmpe hund rundt.

Regler om vores hund : se dem her punkt for punkt

Fra start af lavede vi faste regler som alle skal overholde i hjemmet. Det er ikke fordi det skal være kedeligt men hunden må aldrig være i tvivl om rammerne og det skal hverken børn eller andre være.

  • Hunden må ikke komme i møblerne – i starten når du har en sød lille hvalp kan det være fristende at tage hunden op i sengen eller med op i sofaen. Vi har fra start af besluttet at hunden ikke skal være i møblerne. Til dels kan hunden medbringe skidt og dyr. Hertil er hunden simpelthen så stor når den er voksen at der ganske enkelt ikke er plads. Det er utrolig svært senere at sige til hunden at nu må den ikke noget den altid har måtte, derfor har vi fra starten af valgt , ingen ophold i møblerne.
  • Ikke tigge mad ved bordet. Det er en relg rigtig mange hundeejere praktisere. Det kan kun anbefales at ikke fodre din hund ved spisebordet. Det kan resultere i tiggeri og vi har besluttet at vores hund ikke skal være sådan. Den ligger derfor altid pænt i spisestuen når vi spiser og det er uden problemer.
  • ikke for voldsom leg. Vi vidste jo fra start af hvor stor og stærk vores hund ville blive. Derfor har vi fra start af lært især vores børn at legen må aldrig blive for voldsom og et nej betyder altid nej. Det betyder at vores hund i dag forstår når der bliver sagt fra så stopper han.
  • Vi fodre med hundemad og godbidder. Vores hund holder sig rigtig godt og han stortrives og er rigtig glad. Det er noget vi ønsker skal blive ved. Derfor er vi meget opmærksomme på hvad hunden spiser. Det er absolut forbudt at fodre hunden efter godt befindende. Der er mange ting hunden ikke kan tåle og som ligeledes ikke er godt for hunden på nogen måde. Derfor får hunden altid kun det indkøbte hundemad samt godbidder som vi har rigeligt af. Det er god næring for hunden på alle måder.
  • Vi leger med vores indkøbte hundelegetøj. Det betyder igen at vi ved hunden tygger i noget materiale der er beregnet til det. Vi leger ikke med billigt legetøj fra supermarkedet da det går hurtigt i stykker og hunden kan også sluge noget forkert materiale. Derfor altid hundelegetøj.
  • De voksne går tur med hunden. Vores mindre piger går ikke alene med hunden. Hunden viser meget hensyn når pigerne går med hunden men sker der noget skal der være en voksen til stede.
  • Hunden skal hvile og have sin plads. Der er dage hvor hunden er træt, det kan være vi har været et par timer ude i hundeskoven eller har haft gæster. Uanset hvad når vi kan mærke at hunden er træt skal den have lov at hvile sig og have sin slap af tid. Så giver vi hunden ro og opfordre ikke til leg og ballade.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt når man snakker regler at man orientere sig om hundeloven. Det lyder meget kedeligt men der er nogen få praktiske ting man altid bør viden når man har hund. F.eks at det er lovpligtig med hundetegn. At man skal have hunden i snor på offentlige steder samt den slags regler.

Alt det praktiske til en hund

At købe en hund er en meget lille del i den store kabale. Man finder hurtigt ud af hvor mange ting man skal købe og udgifterne løber med. Grundlæggende er det vigtige man finder noget hundemad men er glad for og så laver en fast aftale for levering af hundefoder. Så løber man ikke tør for mad til hunden.

Hertil er der alle de praktiske ting til hunden som en hundeforsikring, hundetegn, halsbånd og alt det man nu skal bruge til hunden. Her bruger vi forskellige shops som vi løbende skriver om her på vores blog. Vi skriver også løbende artikler om forskellige hundeshops, praktiske ting og alt fra universet med hund. Senest har vi prøvet hundesvømning som Cozmo absolut ikke synes var sjovt. Vi har også skrevet en artikel om hundetv og vi bliver ved med at afdække alt det derude som kan være sjov, spændende og interessant for en hundeejer.

Vores Dogue de Bordeaux har fået en lillebror : en lille sød Cane Corso

I takt med vores store Dogue de Bordeaux har rundet de 18 måneder og er godt på vej mod de 2 år har vi fået en lille hunde mere. Efter længere overvejelser har vi besluttet at anskaffe os en Cane Corso. Som denne artikel bliver opdateret har vi haft en lille hund i 10 dage.

Han er en fræk men glad lille Cane Corso. De første par dage var han lidt skræmt af den store Dogue de Bordeaux men de er ved at blive ret gode venner. Vores store hund passer allerede på sin lillebror som du også kan se af nedenstående video.

Vores 2 hunde leger sammen

Seneste indlæg